Ligurský rybí kotlík

Ligurský rybí kotlík

Ingredience (6 porcí):

  • 200 g mraženého platýze
  • 250 g mražené tresky
  • 250 g mraženého halibuta
  • 200 g mražené tilapie nebo pangasia
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 celerové řapíky, nakrájené na plátky
  • 2 malé mrkve, nakrájené na plátky
  • 1 bulva fenyklu, tence pokrájená
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce koncentrovaného rajského protlaku (např. Heinz tomato paste nebo Cirio doppio concentrato)
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 8 soudkovitých masitých rajčat nebo 1 konzerva loupaných rajčat
  • 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků + na ozdobení
  • 1 litr zeleninového nebo rybího vývaru
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 225 g mušlí zaděnek
  • ciabatta k podávání             


Postup:

Nechte ryby mírně povolit a nakrájejte je na větší kousky (cca o velikosti sousta). V kastrolu na rozehřátém oleji opékejte cibuli 3 minuty dosklovita. Přidejte celer, mrkev, fenykl a česnek a míchejte na malém plameni dalších 5 minut. Čerstvá rajčata spařte, oloupejte a pokrájejte, konzervovaná jen pokrájejte nahrubo. Přidejte je do kastrolu společně s rajským protlakem, vínem a tymiánem. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Přidejte vývar a vařte dalších 5 minut. Osolte a opepřete. Ztlumte, vložte ryby a vařte 4–5 minut, až zbělají a zpevní. Přidejte mušle a vařte, až se otevřou. Podávejte s rozpečenou ciabattou, pokapané zbývajícím olivovým olejem a ozdobené tymiánem.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz