Teplý salát ve stylu Nicoise

Teplý salát ve stylu Nicoise

Ingredience (4 porce):

  • 450 g (nových) lojovitých brambor, neloupaných, na silná kolečka
  • 2 lžíce + 2 lžičky olivového oleje
  • 4 vejce
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce kaparů, propláchnutých
  • 50 g (sluncem) sušených rajčat v oleji, najemno nasekaných
  • 1 červené cibule, na tenká kolečka
  • 100 g lístků baby špenátu
  • 1–2× 160–200g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě či ve vodě, slitá
  • sůl a pepř


Postup:

Zahřejte troubu na 200 °C. Brambory zakapejte 2 lžičkami oleje, dejte na plech a pečte 20 minut, v půlce obraťte. Brambory by měly být křupavé, zlaté a propečené. Mezitím dejte vejce do rendlíku s vodou, přiveďte k varu a vařte 4–10 minut, podle toho, jak je máte rádi. Pak je prolijte studenou vodou a nechte v ní chvíli stát. Oloupejte je a rozpulte. V salátové míse prošlehejte zbývající olej, ocet, kapary a nasekaná rajčata. Osolte a opepřete. Vsypte cibuli, špenát, tuňáka a brambory, jemně promíchejte. Navrch dejte vejce a hned podávejte.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz