Ingredience:
- 100g másla
- 50g hladké mouky
- 1 lžičku worcesterské omáčky
- 600ml mléka
- 150g sýra typu čedar, nahrubo nastrouhaného
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 1 stroužek česneku, utřený
- 500g půlených rajčátek, nejlépe třešňových
- 700g očištěného listového špenátu
- špetku muškátu, čerstvě nastrouhaného
- 500g uzené ryby, bez kůže a kostiček
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Předehřejte troubu na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Na velké pánvi rozpusťte 50g másla, přidejte mouku a worcesterskou omáčku. Za stálého míchání vařte 1 minutu. Pánev sejměte z ohně a pomalu vlijte mléko. Míchejte, dokud se vše nespojí. Vraťte nad plamen a za stálého míchání zvolna přiveďte k varu. Vařte 2 minuty a poté přimíchejte dvě třetiny nastrouhaného sýra a hořčici. Ochuťte solí a pepřem, odstavte. V jiném kastrolu rozpusťte asi 30g másla, přidejte česnek, a když se lehce osmahne, přisypte rajčata. Ohřejte je. Směs přesuňte na dno mělké zapékací misky (ideální je čtvercová o rozměrech 28x22cm) a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. V kastrolu teď rozpusťte půlku zbylého másla. Vložte asi polovinu špenátu, 2–3 minuty jej míchejte nad vysokým plamenem, dokud neovadne, a poté přemístěte do cedníku. Totéž zopakujte se zbytkem másla a špenátu – celé množství lístků byste těžko najednou stejnoměrně podusili. V cedníku potom ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a rozložte na vrstvu rajčat. Nahoru naklaďte kousky ryby. Ohřejte omáčku. Rovnoměrně jí rybu přelijte a dnem lžíce rozetřete, aby ji dokonale obalila. Posypte zbylým sýrem. Pečte asi půl hodiny, až sýr zezlátne. Zda je uvařená, zjistíte, když rybu nakrojíte nožem – maso by se mělo dělit na vrstvy. Pokrm můžete dopéct pod grilem, aby získal tmavší barvu. Podávejte přímo z misky.
Zdroj: www.apetitonline.cz