Smažení sledi

Smažení sledi

Ingredience (4-6 porcí):

  • 300 g červené řepy (radši menší bulvy)
  • 6 čerstvých sleďů, vykuchaných
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • mořská sůl, cukr a čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce žitné mouky
  • máslo a olej na smažení
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 malé jablko, nastrouhané nahrubo
  • 1 lžička nastrouhaného křenu
  • 1 malá červená cibule, na plátky
  • vařené brambory k podávání

NA OMÁČKU:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • hrst nasekané petrželky


Postup:

Umyjte červenou řepu a povařte ji doměkka v mírně osolené vodě asi 25 minut.Sledě zbavte hlavy a ocasu, rozevřete břišní dutinu a vyřízněte páteř. Potřete maso hořčicí, posypte petrželkou, osolte a opepřete a ryby obalte v žitné mouce. Smažte je na směsi másla a oleje z každé strany 3 minuty dozlatova. Vařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte ji se zakysanou smetanou, s octem a křenem, osolte a opepřete. Pak přidejte cibuli a jablko. Na omáčku rozehřejte máslo, zaprašte moukou a míchejte 1 minutu, až jíška zpění a zbělá. Za stálého míchání přidávejte mléko, smetanu a asi 100 ml vody, která vám zbyla z vaření brambor. Vařte asi 10 minut; pokud je omáčka moc hustá, rozřeďte ji další vodou z brambor. Osolte, opepřete a vmíchejte petrželku. Sledě podávejte s vařenými bramborami přelitými petrželkovou omáčkou a se salátem z červené řepy.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz