Losos na citrusech s voňavými bramborami

Losos na citrusech s voňavými bramborami

Ingredience (4 porce):

  • 4 filety z lososa bez kůže
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva ze 2 citronů
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 600 g pěkných přílohových brambor
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 hrsti sekaných bazalkových lístků
  • 1–2 lžíce kaparů

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C. Lososa dobře osolte a opepřete a dejte ho do pevného plastového sáčku spolu s polovinou šťávy z citronu, veškerou šťávou z pomeranče a se 2 lžícemi olivového oleje. Uzavřete a nechte alespoň 10 minut marinovat. Pak rybu přendejte do pekáčku a pečte 6–8 minut. Losos po této době může působit nedopečeně, ale ještě ‚dojde‘ a zůstane šťavnatý. Brambory uvařte doměkka, slijte, nechte krátce zchladnout a oloupejte. Nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte se zbytkem šťávy z citronu, hořčicí, bazalkou a kapary. Nevadí, když se přitom brambory trochu rozmačkají. Podávejte s lososem přelitým vypečenou šťávou.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz