Ingredience (4 porce):
- 4 filety z lososa bez kůže
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- šťáva ze 2 citronů
- šťáva z 1 pomeranče
- 4 lžíce olivového oleje
- 600 g pěkných přílohových brambor
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 hrsti sekaných bazalkových lístků
- 1–2 lžíce kaparů
Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C. Lososa dobře osolte a opepřete a dejte ho do pevného plastového sáčku spolu s polovinou šťávy z citronu, veškerou šťávou z pomeranče a se 2 lžícemi olivového oleje. Uzavřete a nechte alespoň 10 minut marinovat. Pak rybu přendejte do pekáčku a pečte 6–8 minut. Losos po této době může působit nedopečeně, ale ještě ‚dojde‘ a zůstane šťavnatý. Brambory uvařte doměkka, slijte, nechte krátce zchladnout a oloupejte. Nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte se zbytkem šťávy z citronu, hořčicí, bazalkou a kapary. Nevadí, když se přitom brambory trochu rozmačkají. Podávejte s lososem přelitým vypečenou šťávou.
Zdroj: www.apetitonline.cz