Treska na páře s květákem, rozinkami a beurre blanc

Treska na páře s květákem, rozinkami a beurre blanc

Ingredience (2 porce):

  • 300 g tresky (150 g na porci)
  • 100 g hrubé mořské soli
  • 150 ml bílého vína
  • 1 šalotka, nadrobno nakrájená
  • 3 kuličky černého pepře
  • odrhnuté lístky ze snítky tymiánu
  • 125 g másla, ztuhlého
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • trocha nasekaného čerstvého kopru + na ozdobu
  • 60 g růžiček květáku, rozkrojených naplocho
  • 1 lžíce másla
  • 6 rozinek, opláchnutých
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • med a citronová šťáva
  • sůl a pepř

 

Postup:

Porce tresky dejte na talíř, zasypte je mořskou solí a po 20 minutách je opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Víno svařte se šalotkou, pepřem a tymiánem na pětinu původního objemu. Zmírněte teplotu a přilijte smetanu, krátce prohřejte a sundejte z plotny. Za stálého míchání přidejte studené máslo pokrájené na kostky a počkejte, dokud se směs nespojí. Nakonec omáčku přeceďte, přidejte kapary, kopr a dochuťte ji medem, citronem, solí a pepřem. Tresku vařte v páře asi 6–8 minut.  Květákové růžičky opečte na másle, až získají zlatohnědou barvu. Nakonec k nim na pánev přihoďte rozinky, promíchejte a ve finále osolte a opepřete. Na nahřáté talíře rovnoměrně rozdělte orestované květákové růžičky, na ně posaďte tresku, přelijte ji máslovou omáčkou s koprem a kapary a na závěr jídlo dozdobte čerstvým koprem.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz