Ingredience (2 porce):
- 300 g tresky (150 g na porci)
- 100 g hrubé mořské soli
- 150 ml bílého vína
- 1 šalotka, nadrobno nakrájená
- 3 kuličky černého pepře
- odrhnuté lístky ze snítky tymiánu
- 125 g másla, ztuhlého
- 1 lžíce nasekaných kaparů
- trocha nasekaného čerstvého kopru + na ozdobu
- 60 g růžiček květáku, rozkrojených naplocho
- 1 lžíce másla
- 6 rozinek, opláchnutých
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- med a citronová šťáva
- sůl a pepř
Postup:
Porce tresky dejte na talíř, zasypte je mořskou solí a po 20 minutách je opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Víno svařte se šalotkou, pepřem a tymiánem na pětinu původního objemu. Zmírněte teplotu a přilijte smetanu, krátce prohřejte a sundejte z plotny. Za stálého míchání přidejte studené máslo pokrájené na kostky a počkejte, dokud se směs nespojí. Nakonec omáčku přeceďte, přidejte kapary, kopr a dochuťte ji medem, citronem, solí a pepřem. Tresku vařte v páře asi 6–8 minut. Květákové růžičky opečte na másle, až získají zlatohnědou barvu. Nakonec k nim na pánev přihoďte rozinky, promíchejte a ve finále osolte a opepřete. Na nahřáté talíře rovnoměrně rozdělte orestované květákové růžičky, na ně posaďte tresku, přelijte ji máslovou omáčkou s koprem a kapary a na závěr jídlo dozdobte čerstvým koprem.
Zdroj: www.apetitonline.cz