Marinovaný losos v červené řepě

Marinovaný losos v červené řepě

Ingredience (4 porce):

  • 1 filet čerstvého lososa s kůží, asi 900 g
  • 2 větší červené řepy
  • 150 g mořské soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžíce čerstvě drceného černého pepře
  • 3 drcené jalovčinky
  • 1 bobkový list, nadrcený či umletý
  • 1/2 lžičky estragonu
  • 150 g čerstvého kopru
  • klínky citronu, opečená bageta, snítky kopru, creme fraîche a pár kapek olivového oleje k podávání


Postup:

Filet začistěte a položte kůží dolů do pekáčku či zapékací mísy. Oloupejte a nastrouhejte řepy (vezměte si gumové rukavice, jinak budete mít červené ruce). Koření podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Nasekejte polovinu kopru a pak ho smíchejte s kořením, solí, cukrem a řepou. Naneste marinovací směs na lososa, rovnoměrně rozprostřete a překryjte fólií či alobalem. Zatižte prkénkem nebo pekáčkem se zátěží. Uložte na dva dny do lednice. Z marinovaného lososa setřete všechnu řepu s kořením a filet opláchněte pod studenou vodou a osušte. Odstraňte kůži – můžete ji seříznout nožem, ale jde to snadno i rukou; prsty přidržujte maso. Filet posypte zbylým sekaným koprem a pevně zabalte do fólie a dejte znovu na 2–8 hodin do chladu. Před podáváním krájejte na tenké plátky a podávejte s klínky citronu, snítkami kopru, několika kapkami olivového oleje, creme fraîche a pečivem.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz