Ingredience (4 porce):
- 1 filet čerstvého lososa s kůží, asi 900 g
- 2 větší červené řepy
- 150 g mořské soli
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžíce čerstvě drceného černého pepře
- 3 drcené jalovčinky
- 1 bobkový list, nadrcený či umletý
- 1/2 lžičky estragonu
- 150 g čerstvého kopru
- klínky citronu, opečená bageta, snítky kopru, creme fraîche a pár kapek olivového oleje k podávání
Postup:
Filet začistěte a položte kůží dolů do pekáčku či zapékací mísy. Oloupejte a nastrouhejte řepy (vezměte si gumové rukavice, jinak budete mít červené ruce). Koření podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Nasekejte polovinu kopru a pak ho smíchejte s kořením, solí, cukrem a řepou. Naneste marinovací směs na lososa, rovnoměrně rozprostřete a překryjte fólií či alobalem. Zatižte prkénkem nebo pekáčkem se zátěží. Uložte na dva dny do lednice. Z marinovaného lososa setřete všechnu řepu s kořením a filet opláchněte pod studenou vodou a osušte. Odstraňte kůži – můžete ji seříznout nožem, ale jde to snadno i rukou; prsty přidržujte maso. Filet posypte zbylým sekaným koprem a pevně zabalte do fólie a dejte znovu na 2–8 hodin do chladu. Před podáváním krájejte na tenké plátky a podávejte s klínky citronu, snítkami kopru, několika kapkami olivového oleje, creme fraîche a pečivem.
Zdroj: www.apetitonline.cz