Ingredience:
- 8 filetů z mořského jazyku (platýse nebo takzvaného nepravého
- mořského jazyka, sole limand)
- 8 velkých jablek (ideální jsou renety nebo Golden Delicious)
- 100g vyloupaných vařených krevet
- 8 nevyloupaných vařených krevet
- sůl a pepř na dochucení
- 500ml rybího vývaru
- 20g hladké mouky
- 100g másla
- 2 lžíce rajčatového pyré
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
Nejdřív připravte vývar. Skrojky ryby (ocásky, ploutve, kosti) vařte dvacet minut v mírně osolené vodě a pak je přeceďte přes jemné síto. Oloupejte jablka, horní část asi ze třetiny seřízněte a jablko vydlabejte tak, aby vznikl jakýsi soudek o výšce 5cm. Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Položte jablka na plech, rozdělte na ně 60g másla a pečte je tak čtvrt hodiny; musejí zůstat pěkně vcelku! Osolte a opepřete filátka, potřete je máslem a rozdělte na ně oloupané krevety. Poté filátka srolujte a přichytněte párátkem. Teplotu v troubě zvyšte o dvacet stupňů, závitky vložte do zapékací mísy, přelijte rybím vývarem a dejte do trouby. Pečte čtvrt hodiny. Pak závitek opatrně vložte do upečeného jablka. Zbylou šťávu ze zapékací mísy vlijte do kastrůlku, zaprašte moukou a za stálého míchání krátce povařte, aby vznikla hustá hladká omáčka. Přidejte zbylé máslo. Polovinu omáčky oddělte a vmíchejte do ní rajčatové pyré. Větší část obou omáček rozdělte na talíře a posaďte na ně ,soudečky‘ z jablek. Zakápněte bílou i červenou omáčkou a ozdobte nevyloupanými krevetami a bylinkami.
Zdroj: www.apetitonline.cz