Ingredience (8 porcí):
- 16 brambor
- 2 paličky česneku
- trocha olivového oleje
- 1 balení cherry rajčátek
- 2 větvičky rozmarýnu
- 1 losos s kůží (asi 1,8 kg), podélně rozpůlený
- sůl a pepř
- 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
NÁDIVKA:
- 1 větší svazek jarní cibulky
- 2 malé tenké chilli papričky
- 1 větší kus čerstvého zázvoru, oloupaný
- 2 větší stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 50 g kokosového krému nebo mléka
- 400 g syrových oloupaných krevet
Postup:
Nejprve připravte nádivku. Z jarní cibulky odstraňte ovadlé části a nasekejte ji na nudličky. Jednu chilli papričku rozřízněte podélně a odstraňte jaderník a všechna semínka. Nakrájejte na nudličky stejně jako zázvor. Oloupejte česnek a rozdrťte ho.Ve woku rozpalte olej, vhoďte cibuli (část si nechte na ozdobení), chilli, zázvor i česnek a na středně vysokém plameni opékejte tři až čtyři minuty, aby všechno změklo. Pak přidejte kokosový krém a míchejte do zhoustnutí. Přisypte krevety a pohazujte jimi na pánvi tři až čtyři minuty, dokud nezrůžovějí. Směs přesuňte do mísy, v případě potřeby okořeňte a nechte zchladnout. Brambory oloupejte a překrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Spolu s neoloupanými stroužky česneku je dejte do pekáčku pokropeného olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova. Zhruba v půli pečení přidejte cherry rajčátka a koření, na závěr pak snítky rozmarýnu. Osolte podle chuti a průběžně obracejte. Mezitím připravte lososa. Odstraňte všechny jemné kosti,
velkým nožem z kůže odškrábněte hrubé okraje a šupiny – postupujte od ocasu až k hlavě. Filety opláchněte pod studenou tekoucí vodou a opatrně osušte. Na kůži jednoho z filetů vytvořte
velmi ostrým nožem zářezy ve tvaru písmene X – jeden vedle druhého, vždy z jednoho konce na druhý. Na větší arch pečicího papíru položte čtyři provázky dlouhé třicet centimetrů a na ně plát lososa kůží dolů. Na lososa rozprostřete připravenou nádivku, vyčnívající krevety zatlačte a zakryjte druhým plátek lososa tak, aby kůže zůstala navrchu. Pevně zavažte provázky. Lososa přesuňte na plech a v troubě předehřáté na 220 °C pečte 15 až 20 minut, dokud není maso hotové. V rendlíku rozehřejte citronovou štávu, med a sójovku. Lososa přeneste na servírovací talíř a postříkejte horkou omáčkou. Ozdobte nudličkami z druhé chilli papričky a zbytky cibulky.
Zdroj: www.apetitonline.cz