Ingredience:
- 500g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 600g světlé kořenové zeleniny (petržel, pastiák, tuřín) či kedluben, nakrájené na kousky
- 200g sýra Tartare, nejlépe s česnekem a bylinkami
- 4 lžičky kukuřičného škrobu, rozmíchaného v troše studené vody
- 150ml zeleninového vývaru
- 650g větších filetů z bělomasé ryby (např. aljašská treska)
- 100g vařených vyloupaných krevet
- 1 lžíci jemně sekané petrželky
- sůl a pepř
Příprava jídla:
Brambory a zeleninu oloupejte, vsypte do hrnce s vroucí vodou, snižte plamen a vařte asi 20 minut (do měkka). Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Zatímco se brambory a zelenina vaří, smíchejte ve větším kastrolu sýr s vývarem a za stálého promíchávání prohřejte na mírném ohni, až vznikne hladká omáčka. Přilijte škrob s vodou a krátce povařte, aby sýrová omáčka zhoustla. Vsypte do ní kousky ryby, krevety a petrželku. Přesuňte do hlubšího pekáčku nebo zapékací nádoby o objemu 1,5 litru. Ze zeleniny a brambor slijte vodu; směs rozmačkejte, osolte a opepřete. Pokryjte rybu zeleninou s bramborami, vložte do trouby a 25–30 minut zapékejte. Nakonec vložte na několik minut pod gril, aby bramborová směs zezlátla.
Zdroj: www.apetitonline.cz