Ingredience (4 porce):
- 200 g zelené čočky, nejlépe z Puy nebo Castelluccia (seženete v prodejnách Fruits de France a Re Gourmet)
- svazek bylinek na vaření čočky (tymián, bobkový list)
- 3 šalotky, oloupané a nakrájené
- 150 ml suchého bílého vína
- 100 ml smetany ke šlehání (40%)
- 115 g studeného másla + trocha na vymazání formy
- 2 svazky jarních cibulek, pokrájené
- 4 filátka z platýse, tresky nebo mořské štiky, každé o váze asi 150 g, bez kůže
- 1 lžička jemně nasekané pažitky
- sůl a pepř
Postup:
Čočku propláchněte a povařte s bylinkami podle návodu na obalu. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Šalotky svařte v kastrůlku s vínem asi na polovinu objemu; vlijte smetanu a opět varem zredukujte na polovinu. Přesuňte do mixéru a prošlehejte dohladka, po kouscích přidejte 100 g pokrájeného másla a znovu promixujte. Osolte, opepřete a udržujte na teple, ale ne na přímém – nejlépe nad hrncem s mírně vroucí vodou. Cibulky dejte do pánvičky se zbylým máslem a dvěma lžícemi vody. Přikryjte a na mírném plameni pět minut duste. Osolenou rybu dejte do formy vymazané máslem, zakápněte 2–3 lžícemi vody, přikryjte pomaštěným pečicím papírem a v troubě pečte 4–5 minut. Při podávání sceďte čočku, vyjměte svazek bylin, osolte a opepřete, promíchejte s cibulkou a rozdělte na talíře spolu s plátky ryby. Zalijte omáčkou a posypte pažitkou.
Zdroj: www.apetitonline.cz