Ingredience (4-6 porcí):
- 300 g suchých těstovin, nejlépe vrtulí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule, nadrobno nakrájená
- 50 g sušených rajčat, pokrájených
- 100 g nakládaných paprik, pokrájených
- 2 hrsti bazalkových lístků
- 750 g rajčat, nakrájených na kostičky
- 2 větší konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (celkem asi 200 g), okapané
- 60 ml citronové šťávy
NA POSYPKU:
- 200 g čerstvé strouhanky
- 100 g másla
- 2 hrsti hladkolisté petrželky
- 1 lžíce najemno nastrouhané kůry z biocitronu
- 2 stroužky česneku, drcené
- sůl a pepř
Postup:
Troubu rozehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Pak pořádně slijte a odložte stranou. V nepřilnavé pánvi rozehřejte na vyšším plameni olej a opečte na něm doměkka cibuli; stačí asi 3 minuty. Pak snižte plamen a do pánve přidejte sušená rajčata, nakládané papriky a bazalku a minutu míchejte. Přisypte rajčata nakrájená na kostičky, směs přiveďte k varu a 10 minut ji pod pokličkou nechte na mírném ohni probublávat. Pánev sejměte z ohně a její obsah promíchejte s těstovinami, tuňákem a citronovou šťávou. Směs rozprostřete do mělčí nádoby vhodné k zapékání o objemu přibližně 2,5 l. Suroviny na posypku zpracujte v robotu a osolte a opepřete podle chuti. Směsí posyp te těstoviny a 10–15 minut je zapékejte, aby strouhanka zezlátla a byla křupavá.
Zdroj: www.apetitonline.cz