Zapečené těstoviny s tuňákem & rajčaty

Zapečené těstoviny s tuňákem & rajčaty

Ingredience (4-6 porcí):

  • 300 g suchých těstovin, nejlépe vrtulí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule, nadrobno nakrájená
  • 50 g sušených rajčat, pokrájených
  • 100 g nakládaných paprik, pokrájených
  • 2 hrsti bazalkových lístků
  • 750 g rajčat, nakrájených na kostičky
  • 2 větší konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (celkem asi 200 g), okapané
  • 60 ml citronové šťávy

NA POSYPKU:

  • 200 g čerstvé strouhanky
  • 100 g másla
  • 2 hrsti hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce najemno nastrouhané kůry z biocitronu
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • sůl a pepř


Postup:

Troubu rozehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Pak pořádně slijte a odložte stranou. V nepřilnavé pánvi rozehřejte na vyšším plameni olej a opečte na něm doměkka cibuli; stačí asi 3 minuty. Pak snižte plamen a do pánve přidejte sušená rajčata, nakládané papriky a bazalku a minutu míchejte. Přisypte rajčata nakrájená na kostičky, směs přiveďte k varu a 10 minut ji pod pokličkou nechte na mírném ohni probublávat. Pánev sejměte z ohně a její obsah promíchejte s těstovinami, tuňákem a citronovou šťávou. Směs rozprostřete do mělčí nádoby vhodné k zapékání o objemu přibližně 2,5 l. Suroviny na posypku zpracujte v robotu a osolte a opepřete podle chuti. Směsí posyp te těstoviny a 10–15 minut je zapékejte, aby strouhanka zezlátla a byla křupavá.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz