Ingredience (4-8 porcí):
- 16 čerstvých velkých krevet
- 2 stroužky česneku
- hrst hladkolisté petrželky
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- mořská sůl
- 8 plátků sušené slaniny
NA OMÁČKU SALMOREJO:
- 200 g zralých oválných masitých rajčat
- 1 malý stroužek česneku, drcený
- 50 g bagety bez kůrky (asi 2 dny staré)
- 2 lžíce panenského olivového oleje
Postup:
Na omáčku rozmixujte rajčata a česnek. Směs protřete sítem, abyste odstranili slupky a semínka. Hustou šťávu vraťte do mixéru a přidejte pečivo. Promixujte a nechte 15 minut odpočívat. Osolte a pak za stálého mixování přilévejte olej a 40 ml ledové vody, až bude omáčka hladká a sametová. Krevety oloupejte, ale ponechte jim ocásek, a smíchejte je s česnekem, polovinou petrželky, citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte a napíchejte po čtyřech na špejle. Grilujte krevety a vedle slaninu 2–3 minuty po každé straně nebo dozlatova. Omáčku salmorejo rozdělte do misek, aby si v ní krevety a slaninu mohl každý namáčet.
Zdroj: www.apetitonline.cz