Krevety & slanina s omáčkou salmorejo

Krevety & slanina s omáčkou salmorejo

Ingredience (4-8 porcí):

  • 16 čerstvých velkých krevet
  • 2 stroužky česneku
  • hrst hladkolisté petrželky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • mořská sůl
  • 8 plátků sušené slaniny

NA OMÁČKU SALMOREJO:

  • 200 g zralých oválných masitých rajčat
  • 1 malý stroužek česneku, drcený
  • 50 g bagety bez kůrky (asi 2 dny staré)
  • 2 lžíce panenského olivového oleje


Postup:

Na omáčku rozmixujte rajčata a česnek. Směs protřete sítem, abyste odstranili slupky a semínka. Hustou šťávu vraťte do mixéru a přidejte pečivo. Promixujte a nechte 15 minut odpočívat. Osolte a pak za stálého mixování přilévejte olej a 40 ml ledové vody, až bude omáčka hladká a sametová. Krevety oloupejte, ale ponechte jim ocásek, a smíchejte je s česnekem, polovinou petrželky, citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte a napíchejte po čtyřech na špejle. Grilujte krevety a vedle slaninu 2–3 minuty po každé straně nebo dozlatova. Omáčku salmorejo rozdělte do misek, aby si v ní krevety a slaninu mohl každý namáčet.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz