Ceviche z halibuta

Ceviche z halibuta

Ingredience:

  • 1kg filet bílého rybího masa, například tresky,  ale můžete použít jakoukoli kvalitní čerstvou rybu
  • 6–8 citronů, limetek nebo obojího 
  • 3 velké červené papriky
  • 3 velké zelené papriky
  • 6 středně velkých cibulí
  • 500ml kvalitního rostlinného oleje, nejlépe olivového
  • 300ml ostré tomatové omáčky 
  • 5–6 lžic worcesterské omáčky 
  • 1kg zralých, ale pevných rajčat
  • 2–3 lžíce sušeného rozemnutého oregana (dobromysli), podle chuti i víc
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Rybí maso dejte asi na půl hodiny do chladu, aby se zpevnilo a líp se vám krájelo. Pak ho nakrájejte nejdřív na úzké proužky a poté na co nejdrobnější kostičky. Vyzbrojte se ostrým nožem, abyste maso  ‚pižláním‘ zbytečně nepoškodili. Z citronů, limetek či obojího vymačkejte všechnu šťávu. Zalijte jí kostičky rybího masa v misce (porcelánové, nerezové nebo plastové) a tu potom vložte do chladničky. Tradiční doba chlazení, během níž maso působením šťávy dokonale zkřehne a zprůsvitní, je šest hodin. Rybí maso vsypte do cedníku a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou – šťáva už svůj účel splnila. Propláchnuté maso nechte odkapat na vrstvě kuchyňského papíru (stačí v cedníku). Rajčata přelijte v hrnci horkou vodou a minutu je v ní ponechte; slupka pak půjde snadno stáhnout. Zatímco rajčata chladnou, nakrájejte papriky (opláchnuté a zbavené jádřinců) na kostičky. K přípravě ceviche můžete zužitkovat i další druhy různě barevné zeleniny – výsledek bude pokaždé jiný, ale vždycky zajímavý. Základní pravidlo tatínka Boquína zní: krájet co nejdrobněji a nej­úhledněji. Na stejně drobné kostičky nakrájejte i cibuli. Pokud se vám podaří sehnat takzvanou sladkou bílou cibuli, rozhodně si ji nakupte do zásoby. Cenově se od běžné příliš neliší, ale má daleko jemnější chuť i vůni. Posledním krokem je dochucování. Dobromysl (oregano,  v Jižní Americe velmi oblíbené koření) nejdřív dobře rozemněte v dlani, aby se uvolnilo co nejvíc vůně. Zalijte tomatovou omáčkou a olejem, dochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem (nejdřív ochutnejte: omáčka může být dost slaná). Ihned podávejte.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz