Pražma na angreštu

Pražma na angreštu

Ingredience (4 porce):

  • pražma 4 porce (filety s kůží)
  • angrešt 300 gramů
  • šunka parmská 100 gramů (plátky, více prorostlé)
  • víno bílé 2 decilitry (suché)
  • cibule šalotka 1 kus (malá)
  • olej olivový 3 lžíce
  • šťáva limetková (z půlky limetky)
  • cukr 1 lžička
  • pepř bílý (mletý)
  • sůl


Postup:

Porce rybího masa očistíme a opláchneme studenou vodou. Osolíme je, opepříme, pokapeme limetkovou šťávou a necháme 10 minut odpočinout. Mezitím na lžíci rozehřátého oleje zesklovatíme oloupanou a jemně nakrájenou šalotku, přidáme dvě třetiny očištěného angreštu, lžičku cukru a bílé víno, promícháme a prudce svaříme, až se polovina tekutiny odpaří. Pak směs prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme ponorným mixérem a omáčku uložíme v teple. Porce ryby vložíme do vhodné větší pánve s rozpáleným zbylým olivovým olejem a opečeme je ze strany kůže dozlatova a křupava. Otočíme je, vedle ryb rozložíme plátky šunky a zbylé kuličky angreštu, vše vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a zapečeme 3 minuty. Rybí porce rozdělíme na talíře, překryjeme je rozpečenými plátky šunky, doplníme omáčkou a několika kuličkami angreštu z pánve a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory, rýže nebo bageta.

 

Zdroj: www.chutastyl.cz