Ingredience:
- 1kg velkých pevných brambor
- olej na zakapání a na vymazání plechu
- 12 kousků (filátek) pevné bělomasé ryby, například aljašské tresky, celková váha 750g
- sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 bílky, lehce rozšlehané vidličkou s 1 lžící nízkotučného mléka
- 160g strouhanky smíchané se 40g rozdrcených kukuřičných lupínků
NA TATARSKOU OMÁČKU:
- 2 žloutky (musí být zcela nezávadné)
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžičku kremžské nebo dijonské hořčice
- 250ml rostlinného oleje
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce jemně nasekaných kyselých okurek
- 2 lžíce kaparů, odkapaných
- 2 lžíce nasekané pažitky
Postup:
Předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné centimetr a půl, a ty pak na centimetr široké hranolky. Rozložte je na plech a zakapejte olejem. Nepřikryté je pečte do zlatohněda (trvá to kolem 35 minut). Mouku nasypte na talířek nebo prkénko. Každé filé mírně osolte a z obou stran obalte v mouce (trochu přitlačte, aby držela; pak plátek ryby oklepejte). Poté filé protáhněte v bílcích rozšlehaných s mlékem a nakonec je obalte ve strouhance s kukuřičnými lupínky a oklepte. Plátky ryby naklaďte na vymazaný plech; až se budou brambory péct čtvrt hodiny, vložte nad ně plech s filé a oboje pečte ještě dvacet minut. Mezitím si připravte tatarskou omáčku: žloutky, citronovou šťávu, hořčici a sůl dejte do nádoby robota a dohladka prošlehejte. Otvorem ve víku tenkým pramínkem přilévejte olej a šlehejte, dokud směs nezhoustne (trvá to asi pět minut). Nemáte-li robota, prošlehávejte metlou a olej přilévejte po kapkách, později tenkým pramínkem. Přelijte základ ,tatarky‘ do misky; pokud se vám omáčka zdá moc hustá, zřeďte ji trochou mléka. Vmíchejte zbylé ingredience, vytáhněte z trouby rybu i brambory a servírujte.
Zdroj: www.apetitonline.cz