Pečený halibut s bramborami

Pečený halibut s bramborami

Ingredience:

  • 1kg velkých pevných brambor
  • olej na zakapání a na vymazání  plechu
  • 12 kousků (filátek) pevné bělomasé  ryby, například aljašské tresky,  celková váha 750g
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 bílky, lehce rozšlehané vidličkou s 1 lžící nízkotučného mléka
  • 160g strouhanky smíchané se 40g rozdrcených kukuřičných lupínků

NA TATARSKOU OMÁČKU:

  • 2 žloutky (musí být zcela nezávadné)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžičku kremžské nebo dijonské  hořčice
  • 250ml rostlinného oleje
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce jemně nasekaných kyselých  okurek
  • 2 lžíce kaparů, odkapaných
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Postup:

Předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné centimetr a půl, a ty pak na centimetr široké hranolky. Rozložte je na plech a zakapejte olejem. Nepřikryté je pečte do zlatohněda (trvá to kolem 35 minut). Mouku nasypte na talířek nebo prkénko. Každé filé mírně osolte a z obou stran obalte v mouce (trochu přitlačte, aby držela; pak plátek ryby oklepejte). Poté filé protáhněte v bílcích rozšlehaných s mlékem a nakonec je obalte ve strouhance s kukuřičnými lupínky a oklepte. Plátky ryby naklaďte na vymazaný plech; až se budou brambory péct čtvrt hodiny, vložte nad ně plech s filé a oboje pečte ještě dvacet minut. Mezitím si připravte tatarskou omáčku: žloutky, citronovou šťávu, hořčici a sůl dejte do nádoby robota a dohladka prošlehejte. ­Otvorem ve víku tenkým pramínkem přilévejte olej a šlehejte, dokud směs nezhoustne (trvá to asi pět minut). Nemáte-li robota, prošlehávejte metlou a olej přilévejte po kapkách, později tenkým pramínkem. Přelijte základ ,tatarky‘ do misky; pokud se vám omáčka zdá moc hustá, zřeďte ji trochou mléka. Vmíchejte zbylé ingredience, vytáhněte z trouby rybu i brambory a servírujte.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz