Ingredience (4 porce):
- mořská ryba (například vlkouš, losos nebo doráda čili pražma) o váze 2 kg, vykuchaná a zbavená žaber
- 2 citrony; kůru nastrouhejte a jeden z citronů ještě pokrájejte na silné plátky
- 2 lžičky lístků tymiánu + 2 snítky
- hrst větviček rozmarýnu; 2 ponechte celé, z ostatních stáhněte lístky a nasekejte je
- pepř na dochucení
- 1 kg mořské soli
- 1 lžička drceného chilli koření
- 4 bílky, lehce našlehané
- rozpuštěné máslo a skrojky citronu k podávání
Postup:
Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Rybu naplňte plátky citronu, snítkami bylinek a opepřete. V misce promíchejte citronovou kůru, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn se solí, chilli a bílky. Část směsi rozetřete na plech, položte na ni rybu a pokryjte ji zbytkem směsi. Pečte dvacet až dvacet pět minut, aby krusta zezlátla a ztvrdla. Vyjměte a opatrně odstraňte krustu i kůži. Podávejte z plechu s trochou rozpuštěného másla a skrojky citronu.
Zdroj: www.apetitonline.cz