Tuňák s restovanými jahodami

Tuňák s restovanými jahodami

Ingredience (4 porce)

  • tuňák 600 gramů (čerstvý filet)
  • jahody 350 gramů
  • chřest 12 kusů (zelený)
  • olej 2 lžíce (na opečení tuňáka)
  • olej slunečnicový 2 lžíce
  • sójová omáčka 2 lžíce
  • pepř 2 lžíce (drcený)
  • olej olivový 2 lžíce
  • med 1 lžíce
  • rýže 4 porce (vařená)
  • sůl


Postup:

Filet z tuňáka opláchneme vodou, osušíme a nakrájíme podélně na špalíky, které z jedné strany přimáčkneme na talířek posypaný drceným pepřem a uložíme v chladu. Polovinu jahod rozmixujeme, propasírujeme a nalijeme do kastrůlku. Přidáme sójovou omáčku s medem a za stálého míchání svaříme, až směs zhoustne. Vmícháme do ní olivový olej a uložíme v teple. Odleželé špalíčky tuňáka zprudka opečeme ze všech stran na pánvi z olejem (špalíčky otočíme vždy, když se na opékané straně vytvoří asi 2 - 3 mm silná šedivá vrstva). Takto připravené rybí maso uložíme v teple. Druhou polovinu jahod očistíme, nakrájíme na plátky a krátce orestujeme v malém kastrůlku na rozehřátém olivovém oleji. Chřest očistíme, stonky odřízneme, spodní třetinu stonků oloupeme škrabkou a stonky nakrájíme podélně na plátky. Hlavičky chřestu i nakrájené stonky vhodíme do vroucí osolené vody a jen krátce necháme spařit. Orestované jahody rozdělíme na nahřáté nalíře, přidáme porce rýže a tuňáka nakrájeného na plátky, doplníme spařeným a odkapaným chřestem a jahodovou omáčkou a ihned podáváme.

 

Zdroj: www.chutastyl.cz