Tabbouleh a losos

Tabbouleh a losos

Ingredience (4 porce)

  • 4 filátka z lososa, každé o váze 150g
  • kůra z 1 citronu
  • sůl a pepř na ochucení
  • 1 lžíce rostlinného oleje na zakapání

NA TABBOULEH:

  • 250g bulguru (viz dále) či kuskusu
  • 4 zralá rajčata, nadrobno nakrájená
  • 1 okurky, jemně nakrájené
  • svazek jarní cibulky, nakrájené
  • petrželka nebo majoránka

NA ZÁLIVKU:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy a kůra
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Rybu položte na plech vyložený pečicím papírem, postrouhejte ji citronovou kůrou, osolte a opepřete. Zakápněte jen trochou oleje – losos je sám o sobě dost tučný. Pečte deset až dvanáct minut, záleží na velikosti a výšce plátku. Kuskus nebo bulgur (k mání jsou i ochucené verze) zvláční velmi rychle, buď po velmi krátkém povaření nebo pouhém zalití vroucí vodou; prostudujte si návod. Vsypte do mísy, zalijte vodou a nechte po uvedenou dobu stát, dokud zrnka nevsáknou všechnu tekutinu. Základ salátu je hotov! Zeleninu důkladně opláchněte a jemně nakrájejte: jarní cibulku na kolečka (zpracujte i tmavší zelenou část natě), okurku podélně rozčtvrťte (můžete seříznout část se semínky) a nakrájejte na plátky, rajčata taky na plátky nebo na kostičky. Všechnu zeleninu pak vmíchejte do kuskusu. Suroviny na zálivku prošlehejte v misce vidličkou, takže vznikne jakási emulze. Spolu s bylinkami (sušené rozemněte) vmíchejte do salátu a podávejte k rybímu filetu. Salátu neuškodí, ani když ho necháte stát do druhého dne, samozřejmě v chladu – aspoň se dobře rozleží chutě.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz