Ingredience:
- česnek 3 stroužky
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- brambory 4 ks
- menší pórek 1 ks
- olivový olej 5 lžic
- filety z ryby s bíým pevným masem bez kostí a kůže 400g
- sladká mletá paprika 2 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- suché bílé víno 200 ml
- bobkový list 1 ks
- špetka šafránu
- sušený tymián 2 lžičky
- červená chilli paprička nebo chilli pasta (harissa atd.) 1–2ks
- zakysaná smetana 100 ml
- bílý chléb nebo bageta na krutony
- ouzo podle chuti
Postup:
Ve velkém kastrolu na 3 lžících olivového oleje opečte jemně nakrájený česnek a cibuli. Oloupejte mrkev a brambory a oboje pokrájejte na malé kousky. Přidejte k cibuli a všechno dohromady na mírném plameni opékejte cca 10 minut za občasného zamíchání. Těsně před koncem přidejte očištěný pórek pokrájený na kolečka. Rybu pokrájejte na větší kousky, polovinu z nich dejte do hrnce, přidejte mletou papriku, osolte, opepřete a opékejte cca 3 minuty. Pak zalijte bílým vínem, přidejte bobkový list, šafrán, sušený tymián, pokrájenou očištěnou chilli papričku a nechte vše pár minut podusit. Přilejte litr ohřáté vody a vše cca 10 minut vařte (indikátorem konce budou měkké brambory). Mezitím pokrájejte pečivo na kostky a opečte je na pánvi na lžíci olivového oleje, osolte, dejte na stranu. Pánev očistěte, dejte na ni opět trochu oleje a opečte druhou polovinu ryby pokrájené na kousky – z každé strany jen cca 2–3 minuty podle tloušťky. I tu osolte. Hotovou polévku nalijte do talířů. Doprostřed talíře dejte kopeček kysané smetany, kolem něj naklaďte opečené kousky ryby z pánve, ozdobte čerstvými bylinkami a až na stole ať si každý přidá krutony. Na stůl postavte lahvičku ouza a lžíci, ať si každý dá podle své chuti.
Zdroj: www.fresh.iprima.cz