Pražma pečená v soli

Pražma pečená v soli

Ingredience:

  • 1 celou vykuchanou rybu (vybrali jsme si pražmu)
  • svazek bylinek (bazalka, kopr, tymián, estragon...)
  • 2kg hrubé mořské soli
  • 2 bílky

Postup:

Rybu omyjte a osušte. Kůže by měla pokud možno zůstat v celku. Naplňte rybu bylinkami. Na dno většího pekáče nasypte kilo hrubé soli a položte na ni rybu. Pokud máte dost bylin, můžete je na ni klidně ještě naklást. Zbytek soli spojte v míse s bílky; směs později vytvoří požadovanou krustu. Hmotou překryjte rybu tak, aby nebyl vidět ani kousek. Povrch můžete ještě trošku pokropit vodou (stačí máchnout nad rybou mokrou rukou). Troubu vyhřejte na 180°C a vsuňte do ní pekáč. Doba pečení záleží na váze ryby: počítejte se čtvrthodinou na každého půl kila. Silnější rybu, jako je třeba losos, lze péct i při teplotě až 220°C . Pak počítejte s deseti minutami na každých 500 gramů. Po upečení porušte ztvrdlou krustu nožem a rybu jemně vyjměte. Podávejte nejlépe s bílým chlebem a jednoduchým salátem.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz