Ingredience (4 porce):
- halibut 400 gramů (filet)
- vývar zeleninový 4,5 decilitrů
- kuskus 4 hrnky
- paprika 200 gramů (barevná )
- lilek 1 kus
- cuketa 1 kus
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej olivový 3 lžíce (na pečení)
- olej (na vymazání plechu)
NA OMÁČKU:
- koriandr 1 svazek (čerstvý)
- limetka 1 kus
- olej olivový 0,6 decilitrů
- med 1 lžička
Postup:
Halibuta nakrájíme na stejně velké kostky, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a necháme odležet. Mezitím připravíme kuskus. Lilek nakrájíme na kostičky, osolíme, necháme asi 20 minut stát (vypotit) a pak je otřeme papírovou utěrkou. Omytou cuketu a papriky zbavené semínek také nakrájíme na kostičky a vše lehce orestujeme na olivovém oleji. Kuskus rozprostřeme na větší plech dobře vymaštěný olejem, zalijeme vroucím zeleninovým vývarem, přetáheme přes něj mikrotenovou fólii a necháme stát asi 7 - 8 minut (podle návodu na obalu). Pak k němu přidáme orestovanou zeleninu, promícháme a podle chuti přisolíme. V menší misce smícháme med, šťávu z limetky a postupně zašleháváme olivový olej, až omáčka mírně zhoustne. Pak vmícháme najemno nasekaný koriandr. Odleželého halibuta napíchneme na čtyři stejně dlouhé špízové jehly a zprudka opečeme ze všech stran na 3 lžících olivového oleje. Kuskus rozdělíme na talíře, položíme na něj špízy a přelijeme je připravenou omáčkou.
Zdroj: www.chutastyl.cz