Špízy se zeleninovým kuskusem

Špízy se zeleninovým kuskusem

Ingredience (4 porce):

  • halibut 400 gramů (filet)
  • vývar zeleninový 4,5 decilitrů
  • kuskus 4 hrnky
  • paprika 200 gramů (barevná )
  • lilek 1 kus
  • cuketa 1 kus
  • pepř černý (mletý)
  • sůl
  • olej olivový 3 lžíce (na pečení)
  • olej (na vymazání plechu)

NA OMÁČKU:

  • koriandr 1 svazek (čerstvý)
  • limetka 1 kus
  • olej olivový 0,6 decilitrů
  • med 1 lžička


Postup:

Halibuta nakrájíme na stejně velké kostky, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a necháme odležet. Mezitím připravíme kuskus. Lilek nakrájíme na kostičky, osolíme, necháme asi 20 minut stát (vypotit) a pak je otřeme papírovou utěrkou. Omytou cuketu a papriky zbavené semínek také nakrájíme na kostičky a vše lehce orestujeme na olivovém oleji. Kuskus rozprostřeme na větší plech dobře vymaštěný olejem, zalijeme vroucím zeleninovým vývarem, přetáheme přes něj mikrotenovou fólii a necháme stát asi 7 - 8 minut (podle návodu na obalu). Pak k němu přidáme orestovanou zeleninu, promícháme a podle chuti přisolíme. V menší misce smícháme med, šťávu z limetky a postupně zašleháváme olivový olej, až omáčka mírně zhoustne. Pak vmícháme najemno nasekaný koriandr. Odleželého halibuta napíchneme na čtyři stejně dlouhé špízové jehly a zprudka opečeme ze všech stran na 3 lžících olivového oleje. Kuskus rozdělíme na talíře, položíme na něj špízy a přelijeme je připravenou omáčkou.

 

Zdroj: www.chutastyl.cz