Ingredience:
- Treska ( pražma, mořský vlk)
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 pórek
- 5 bobkových lístků
- 10 kuliček pepře
- 30 g másla
- 2 lžíce mouky
- 300 ml smetany
- 100 ml zakysané smetany
- 200 g loupaných krevet
- 250 g mušlí
- Ocet
- Pepř
- Sůl
- Petržel
Postup:
Z ryby připravíme filety, z nichž odstraníme kůži. Kůži spolu s kostrou včetně hlavy použijeme do vývaru. Spolu s cibulí, jednou mrkví, čtvrtkou celeru, bílou částí pórku a kořením ji zalijeme 1,5 l vody, osolíme, přivedeme k varu a vaříme pozvolna a pomalu, alespoň hodinu a půl. Poté scedíme přes plátýnko a necháme zchladnout. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme a krátce osmahneme mouku, za stálého míchání zalijeme vývarem, zavaříme, zalijeme smetanou, opět zavaříme, přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na tenké proužky, filátka ryby nakrájená na kostičky, ochutíme solí, mletým pepřem, trochou octa a na závěr vhodíme krevety a mušle, 3-5 minut povaříme. Podáváme s nasekanou petrželkou.