Ingredience:
- 350g očištěných krevet
- stroužek česneku
- 1 čerstvou chilli papričku nebo půl lžičky sušeného chilli koření
- 5 lžic olivového oleje
- 2 pevná rajčata
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžičku medu
- 1 lžíci sekané koriandrové nebo petrželové nati
- 2 srdíčka hlávkového salátu
- 1 zralé, oloupané a vypeckované avokádo (lze vynechat)
- hrst lístků rokety (lze vynechat)
PODÁVEJTE:
s bagetou, vekou, arabským chlebem nebo chlebem pita
Postup:
Použijete-li krevety zmražené, nechte je nejprve rozmrznout a pak je pečlivě osušte v utěrce, aby olej při smažení neprskal. Česnek jemně nakrájejte stejně jako chilli papričku, z níž jste předem odstranili semínka. Krevetky promíchejte s česnekem a chilli a pak je smažte asi 2–3 minuty na lžíci oleje, aby zůstaly hezky růžové. Přendejte je do misky, nechte vychladnout a uchovejte v chladničce až do doby před podáváním. V misce rozšlehejte zbylé 4 lžíce oleje s medem a citronovou šťávou. Rajčata rozčtvrťte, vyjměte dužinu se semínky (můžete ji přidat k vývaru do ,Kypré rýže‘). Pevnou část rajčat nakrájejte na co nejdrobnější kousky a spolu s koriandrem nebo petrželkou je přidejte k ochucenému oleji. Směs prošlehejte metlou, až trochu zhoustne. Naložená rajčata rovněž uchovejte (klidně i několik hodin) v chladu. Těsně před podáváním najemno pokrájejte avokádo (obejdete se i bez něj, ale kombinace máslové konzistence avokáda a jemných krevet je vynikající). Lístky salátu nebo rokety natrhejte na menší kousky a rozdělte je do sklenek (v nichž budete koktejl podávat). Na salát navršte krevetky a přelijte zálivkou. Podávejte s bagetou nebo chlebovými plackami. Ty nejlépe chutnají, když je potřené trochou oleje rozpečete v troubě.
Zdroj: www.apetitonline.cz