Ingredience:
- olivový olej
- 1 lilek, nakrájené na velké kousky
- 1/2 vrchovaté lžičky sušeného oregana
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 malé červené cibule, oloupané a jemně nasekané
- 1 stroužek česneku, oloupaného a najemno nakrájeného
- Malá hrst čerstvé ploché petrželky, listy jemně nasekané
- 1 žíce solených kaparů, propláchnuté a vymačkané
- Hrst zelených oliv, pecky odstraníme
- 2 lžíce bylinkového octa
- 3 velká zralá rajčata, nahrubo nasekaná
Postup:
Velkou pánev zalijeme několika šplíchnutími olivového oleje a dáme na sporák. Přidáme lilek a oregano s trochou soli a promícháme tak, aby lilek byl rovnoměrně potažen olejem. Smažíme v horkém oleji asi 4 nebo 5 minut. Když je lilek pěkně zlatý, přidáme cibuli, česnek a smažíme ještě pár minut. Přihodíme kapary a olivy a zakápneme bylinkovým octem. Když se všechen ocet odpaří, přidáme rajčata a dusíme asi 15 minut. Před podáváním dochutíme, pokud bude potřeba, solí, pepřem a ještě trochou octa. Filet makrely jemně osolíme a grilujeme na rozpáleném oleji napřed kůží dolů. Poté padáváme s caponátou a pečivem.