Grilovaný filet makrely se sicilskou nakládanou zeleninou „caponata“

Grilovaný filet makrely se sicilskou nakládanou zeleninou „caponata“

Ingredience:

  • olivový olej
  • 1 lilek, nakrájené na velké kousky
  • 1/2 vrchovaté lžičky sušeného oregana
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 malé červené cibule, oloupané a jemně nasekané
  • 1 stroužek česneku, oloupaného a najemno nakrájeného
  • Malá hrst čerstvé ploché petrželky, listy jemně nasekané
  • 1 žíce solených kaparů, propláchnuté a vymačkané
  • Hrst zelených oliv, pecky odstraníme
  • 2 lžíce bylinkového octa
  • 3 velká zralá rajčata, nahrubo nasekaná

 

Postup:

Velkou pánev zalijeme několika šplíchnutími olivového oleje a dáme na sporák. Přidáme lilek a oregano s trochou soli a promícháme tak, aby lilek byl rovnoměrně potažen olejem. Smažíme v horkém oleji asi 4 nebo 5 minut. Když je lilek pěkně zlatý, přidáme cibuli, česnek a smažíme ještě pár minut. Přihodíme kapary a olivy a zakápneme bylinkovým octem. Když se všechen ocet odpaří, přidáme rajčata a dusíme asi 15 minut. Před podáváním dochutíme, pokud bude potřeba, solí, pepřem a ještě trochou octa. Filet makrely jemně osolíme a grilujeme na rozpáleném oleji napřed kůží dolů. Poté padáváme s caponátou a pečivem.