Losos pečený s kuskusem, pomeranči a oříšky

Losos pečený s kuskusem, pomeranči a oříšky

Ingredience:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 600g filetu lososa
  • 100g kuskusu
  • 150ml horké zeleninového vývaru
  • Jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • 50g sultánek nebo rozinek
  • 50g sušené meruňky, nasekané
  • 50g sušené brusinky
  • 25g loupané mandle nebo pistácie
  • 25g piniové oříšky
  • 1 lžička ras-­el-­hanout koření
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 pomeranč, plátky, na ozdobu
  • Rozmarýnové větvičky, na ozdobu

Postup:

Předehřejte troubu na 150 °C, 1 polévkovou lžíci oleje vytřete pečící mísu a vložte do ní filet lososa. Dejte kuskus do ohnivzdorný misky a přidejte horký zeleninový vývar, pomerančovou kůru a pomerančový džus. Nechte vsáknout a nabobtnat asi 10 minut. Přidejte sultánky nebo rozinky, meruňky, mandle nebo pistácie, piniové oříšky, koření a rozmarýn nebo tymián do kuskusu. Pak dobře promícháme. Kuskusem pokryjeme vrchol lososa, přikryjeme alobalem. Pečeme ve středu trouby 45 minut, potom odstraníme alobal a poklademe plátky pomeranče a větvičky rozmarýnu. Dáme zpět do trouby po dobu dalších 10 až 15 minut.