Ingredience (4 porce):
- 800 g čerstvých filetů z tuňáka
- olivový olej na potření
- mořská sůl a pepř
- čerstvý tymián
NA ZELENINU:
- 1 šalotka
- 1 červená a 1 žlutá paprika
- 1 cuketa
- olivový olej, sůl a pepř
- čerstvý tymián
NA GRILOVANÁ RAJČATA:
- 2 zralá, ale pevná rajčata, rozkrojená napůl
- sůl a pepř
- 2 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu
NA PESTO:
- 100 g lístků čerstvé bazalky
- 100 g strouhaného parmazánu
- 50 g piniových oříšků
- 170 g olivového oleje
- sůl, pepř a česnek na dochucení
Postup:
Filet tuňáka rozdělte na čtyři porce, osolte a opepřete. Rozehřejte dřevěné uhlí v grilu a tuňáka nad ním opečte (mřížku předtím můžete potřít slaninou nebo štětcem s kapkou oleje, aby se maso nepřichytilo); stačit by měly dvě minuty po každé straně. Hotový steak pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvým tymiánem.Zeleninu pokrájejte na větší kusy a opečte nasucho na grilu. Stejně jako tuňáka pokapejte zeleninu olejem a dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Poloviny rajčat osolte, opepřete a ogrilujte nejdřív řeznou stranou dolů. Pak otočte, posypte opečenou plochu parmazánem a nechte ho rozpustit. Všechny suroviny na pesto vychlaďte a pak krátce a zprudka promixujte. Vychlazení a rychlost jsou důležité, aby se pesto při mixování, kdy se suroviny zahřívají, nesrazilo. Pokud se tak i přesto stane, nechte pesto vychladit a pak ho znovu prošlehejte metlou. Na talíř dejte vždy porci ryby, grilovanou zeleninu a rajčata s parmazánem, ozdobená trochou pesta.
Zdroj: www.apetitonline.cz