Rybičková s vejcem naměkko

Rybičková s vejcem naměkko

Ingredience (4 porce):

  • 2 uzené makrely
  • 150g změklého másla, na kousky
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce strouhanky z čerstvého rohlíku
  • 6 velkých vajec
  • celozrnné tousty k podávání
  • 100g polníčku


NA ZÁLIVKU A SALÁT:

  • sůl a pepř
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce bílého vínného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Postup:

Makrely v ohnivzdorné misce poklaďte máslem a deset minut zapečte v troubě pod grilem. Až vychladnou, stáhněte kůži, odstraňte kosti a v mixéru prošlehejte se zbylým máslem, citronovou šťávou a strouhankou. Aspoň dvě hodiny chlaďte. Osolenou vodu uveďte do varu, vložte vejce a vařte je přesně sedm minut. Přesuňte do ledové vody a pak oloupejte. Suroviny na zálivku prošlehejte. Pomazánku navršte na opečené tmavé tousty, navrch dejte vždy polovinu vejce a několik lístků polníčku. Zbylé promíchejte s dresinkem a podávejte zvlášť.

 

Zdroj: www.apetitonline.cz