Ingredience (4 porce):
- 2 uzené makrely
- 150g změklého másla, na kousky
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce strouhanky z čerstvého rohlíku
- 6 velkých vajec
- celozrnné tousty k podávání
- 100g polníčku
NA ZÁLIVKU A SALÁT:
- sůl a pepř
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce bílého vínného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce slunečnicového oleje
Postup:
Makrely v ohnivzdorné misce poklaďte máslem a deset minut zapečte v troubě pod grilem. Až vychladnou, stáhněte kůži, odstraňte kosti a v mixéru prošlehejte se zbylým máslem, citronovou šťávou a strouhankou. Aspoň dvě hodiny chlaďte. Osolenou vodu uveďte do varu, vložte vejce a vařte je přesně sedm minut. Přesuňte do ledové vody a pak oloupejte. Suroviny na zálivku prošlehejte. Pomazánku navršte na opečené tmavé tousty, navrch dejte vždy polovinu vejce a několik lístků polníčku. Zbylé promíchejte s dresinkem a podávejte zvlášť.
Zdroj: www.apetitonline.cz