ČERSTVÝ SLEĎ
PRÁVĚ DORAZIL DO NAŠICH PŘÍSTAVŮ

úterý 11.8.2020
Sleď obecný patří navzdory masivnímu rybolovu mezi nejpočetnější obyvatele světových moří. Sdružuje se v ohromných hejnech, která čítají až 4 miliardy jedinců. Den tráví poblíž mořského dna, kde se živí zooplanktonem, v noci se pak přibližují k hladině. Sledi a jejich jikry jsou důležitou součástí potravy větších ryb. Nejchutnější jsou ryby chycené v létě! Sledi se hodí pro marinování, smažení v pánvi nebo grilování na roštu či drátěném koši, protože při obracení mají tendenci se rozpadat. Jako matjesy se označují syroví sledi naložení do solného konzervačního roztoku, který může být dle lokálních zvyklostí obohacen například vinným octem, vínem nebo bylinkami.
Tato malá tučná ryba s měkkým, lahodným masem a jemnou strukturou obsahuje mnoho vitamínů A, B1, B2. Sleď je také nejlepším zdrojem vitamínu D - 100g sleďů dodá tělu potřebný vitamin D na čtyři dny. Jelikož je maso sleďů tučnější, je také skvělým zdrojem Omega3 nenasycených mastných kyselin.
A jak můžete se sledi pracovat v kuchyni?